vitorla
ernyő
sárkány
ballon
ul
motoros
2013. április 03., szerda 16:52

Kalocsa - Szársomlyó

Írta: 
Értékelés:
(2 szavazat)

2012.05.19-20

Előzmények:
Már szerdán lefoglaltam péntekre az időpontom Bálintnál és próbáltam embereket toborozni, hogy meglegyen a min 10 fő. Csütörtökön derült ki, hogy én mégse tudok menni, így Krisz csapott le leggyorsabban az időpontomra. Pénteken telefonról követtem András repülését (éljen a livetrack!), majd este láttam, hogy nagykártyák 100as háromszögeket repültek.,Kissé ideges voltam, hogy már a hét elején tudtam, hogy bika nap lesz ez a péntek, de nem tudtam elszabadulni itthonról. Este már kezdődött összeállni a nagy létszámú csapat, sőt TTom, Bence, Gezsó +én kétnapos repülést terveztünk. Szombatra, vasárnapra nem írtak bomba időt, de egyértelmű volt, hogy ha nem is óriásit, de lehet majd repülni. TTom foglalt időpontot nekem Bálintnál. De megint nekem jutott a kamikazéé időpont, a 12:00 :) ("Ne mással szúrjunk ki" ;P)

Szombat:    (Kalocsa – Veszprémvarsány 135km)

Reggel már ideges vagyok, mert a rakpartot megint szétverték és se előre, se hátra: 20perc késés, de végül leértünk még pont időben. Szegény Robi keleti országrész időjárásáról tudósított, miközben egyedül ment Egerbe ligázni... (hagytad volna az egészet, és jöttél volna inkább velünk). Start előtti pisi közben vettem észre, hogy a csehekek közül az egyik már kb.1000-en kavirnyál és elindul északnak. Ebből látszott, hogy már él az idő, így nem is bántam, hogy délre volt időpontom. Elsőnek húzott fel Bálint, leoldás után egyből megvolt az első termik, aminek 1100m!!! volt a teteje. Megpróbáltam a szembeszelet legyűrni, de esélytelennek bizonyult (1. kép).

A 2. termik végén 1300m-en befelhőzve majdnem ugyan ott voltam, mint ahonnan az első termiket elhagytam. Alacsony felhőalap ellenére elindultam ény-ra, hagytam magam hátszélben sodortatni és lesz, ami lesz. Utánam csőrölték TTomot, de sajnos nem érte már el azt a termiket, amiben én tekertem ki, sokáig küzdött pár 10 m-en, de végül beégett.

Dunaszentbenedekig (6km) meg sem csippant a varió, kezdtem temetni a napot, meg szidni a hülye fejem, hogy már megint sietek, és elindultam távra 1300m-ről, ahelyett, hogy bevártam volna 1-2 ernyőt. De szerencsére ekkor találtam egy, az erdősorról elinduló 4-es termiket (2.kép), ami 1100ig tartott, de itt már a Duna felett voltam.

 

Rádióztam többieknek, hogy jöjjenek ha tudnak, mert hiába alacsony a felhőalap, bika termikek vannak. Innentől Balatonig felhőre lehetett helyezkedni, a termikek szűkek voltak és ráztak. Furák is voltak, mert mindig széllel szembe estem ki belőlük. Első 50km-en többször 300-500m-ről kellett menteni, és 1500-volt a felhőalap. A szél változó erősségű volt, de végig dny-i irányú. Bencével rádión tartottuk a kapcsolatot, csak TTom hiányzott az összeszokott csapatból. (két hete mind a hárman - majdnem együtt - 100asat repültünk pont itt)

Bakony előtt Pétfürdői Nitrogén Művek füstjében repültem, (reménykedtem, hogy jól emlékszem, hogy ez a nitrogén gyár, és a fűzfői a klór gyár :P ) Itt már nyugodt voltam, mert megvolt a 100km, a felhőalap 1800-ra kúszott és még mindig élt az idő.

 

Elértem a Bakony lábát de csak AGL200m-en, szinte biztos voltam benne, hogy nem érem el a Tési-fensíkot, ezért inkább megfordultam és próbáltam valami leszállót keresni és reménykedtem, hogy a sziklás lefutó gerincek majd adnak valamit. Erős szembe szél és gyors süllyedés miatt, a potenciális leszállók száma kettőre redukálódott: Lőtér (nem túl biztató), vagy Mórócz-tető, ami minden településtől messze van.

De ismét rám kacsintott a szerencse és lejtőzés közben már masszíroztam is a Bakony fölé hajló termiket. Fostam rendesen, mert elég laposan sodrott hátra, és ha kiesek belőle, akkor gáz van, mert mindenhol erdő volt alattam, és a szél is beerősödött. Bakony után kikékült, nagy aggódásban nem vettem észre a tési malmokat, pedig ott repültem el felettük.

Jött Csesznek vára és a szép lassan leállt idő.... Amennyire tudtam még a nullát is tekertem, hogy addig is sodorjon a szél. Fél hat elmúlt és reménykedtem, hogy Veszprémvarsány vagy a település melletti transzformátor telep majd ad még valamit, de sajnos csak a -3-as leáramlást találtam meg, így majdnem kertvégi fára szállással zártam a távot. 5óra 40 perc repülés alatt 135km-ert tettem meg. Bencét később húzták fel, mint engem, ezért ő jó pár kilométerrel mögöttem járt, így már nem tudta áttolni a Bakonyt, de azé neki is megvolt a 2. 100-as távja :) (111km)

Utolsó busz már elment, de szerencsére első stoppos felvett, aki veszprémi Obi érintésével elvitt Fűzfőig. Közben Bence eljutott Várpalotára, onnan stoppolt Füredre, de kis kerülővel elhozták Fűzfőre. Később onnan Füredig sétáltunk a Balaton étteremig. 9-re TTom és Gezsó felértek autóval Kalocsáról. Elvileg Szelidi-tónál aludtunk volna, de túlkésőn értünk volna le és nagy kerülő is lett volna Szársomlyóra, ezért elmentünk Veszprémbe unokatesóm barátnőjéhez, aki odaadta a Siófoki albérletük kulcsát, majd elmentünk Siófokra az albérletbe, hogy onnan elhozzuk a balatonvilágosi nyaraló kulcsát. Végül éjfélre már ágyban voltunk.

Vasárnap:     (Szársomlyó – Füle 139 km)

Reggel 8:30kor gyors indulás Szársomlyóra, majd a siófoki Tescoban reggeli. Kicsit sokat pöcsöltünk, így majdnem utolsóként értünk fel a starthelyre. Mire szarrá izzadva felértünk az első boly már felettünk tekert.

 Gyors pisi, terítés, csúnya start és lejtőzés a hegy előtt. Gezsó, TTom, Bence még el sem startoltak, mire sikerült kitekernem a hegy mellől egy igen bika termikben 1700-ra, felhőalapra.

Stabil déli szél volt, esélyem sem volt bevárni őket. TTom és Bence félórával később startoltak és sokáig nem dobott ki újabb termiket a hegy, Bence nagyon lentről mentett. Szép felhők mutatták az utat, Pécsig együtt toltuk Donáth Gyurival és Kómár Zolival, aztán ők valamiért inkább ék-nek vették az irányt. Igazából elhatároztam, hogy nem fogok másokra hagyatkozni, másokat követni, vagy arra menni amerre ők, mert az eddig mindig rosszul sült el. Főleg ha teljesítményernyőt próbáltam utolérni standard ernyővel! Saját hibájából tanul az ember.

Mecseket 1500m-en értem el, így simán áttoltam, majd jött csodálatosan telepített Komló városa és tovább északnyugatra.

Dombóvár (60km) után minden kikékült, kelet felé meg szép felhők sorakoztak, ezért próbáltam inkább északkeletre haladni. De a felhők egyre távolabb kerültek és körülöttem minden kikékült. Az idő élt, nem túl erős termikek voltak, de stabilan lehetett tekerni őket. Na és itt merült le a rádióm, annyit tudtam, hogy TTom és Bence már Mecsek után voltak. Gyulajnál, utána meg Regölynél majdnem kikoppantam, de itt már nem volt felhő, amire lehetett volna helyezkedni, cserébe a dny-i barnás-sárgás ugar szántóföldek ügyeletes termikforrásként mindig adták. Kivétel nélkül! Mindkét helyen már leszállni készültem, mikor megcsippant a varió és tépni kezdte az alacsonyan még agresszív feláramlás az ernyőmet.

Majd kezdett gyengülni az idő. Itt 85km-nél jártam mikor taktikát váltottam: két termik között nem gyorsítót, hanem kicsi fékkel utaztam, hogy hátszélben minél messzebb jussak. Próbáltam végiggondolni a polárgörbét, hogy 15-20km-es hátszélben mekkora leáramlás mellett kéne mégis gyorsítót nyomni, de feladtam, mert már annyira fáradt voltam, hogy inkább a GPS-en néztem a siklószámot, és számoltam, hogy meglesz-e a 100? Lajoskomárom előtt 300m-ről valami nagyon gyenge (0,2-0,4es) termiket maszatoltam, hogy magasságomat tartva a hátszél minél messzebb sodorjon. +200m-ert össze bírtam szedni, mivel biztonsággal át tudtam siklani a települést. Ismét leszállni készültem, mikor hatalmas trágyadombot vettem észre előttem nem sokkal, 200-250m magasságban értem fölé, mikor megszólalt a varió, és nagyon laposan sodródva próbáltam megtalálni az alját. Volt itt minden +6; -4; rock&roll; front-stall, ... feljebb a nap legerősebb termikévé nőtte ki magát és 1600ig stabil 4-et tudtam tekerni délután 5kor:)

Ezután teljesen leállt az idő és 20perces végsiklás következett, ami Fülén végződött nyakig érő repceföldön. 4km-el sikerült megtoldanom a tegnapi repülésem, így végül 139km lett. Ma erősebb szél volt mint tegnap, ezért 4:20perc elég volt a távhoz. A repcét eddig csak sárga virágjáról és jellegzetes szagáról ismertem fel, most már becőjéről is ;)

TTom 60km után Csikóstöttösön  (már megint :) ) , Bence Dombóváron (67km) szállt le. Gezsó elhagyta a hegyet és valahol Pécs és Szársomlyó között szállt le, de annyira inkognitóban repül, hogy tracklogját is titkosította. Helyi kocsmában bevártam a többieket, majd késő este hazaértünk.

Nagy buli volt ez a két nap, és nem elsősorban a repülés, hanem az egész szervezés / szervezetlenség, kétnapos túra. A két táv meg csak hab volt a tortán. Két nap alatt 10órát és 274km-ert repülni nagyon fárasztó, de nagyon jó érzés J. Be kell látni, hogy igen jó időt fogtunk ki, és a szerencse is mellénk pártolt. Szép távok születtek ma is, Szittó 205km, 16db 100+ os táv. Egyértelműen a korán startolóknak állt a zászló. Bence fényképeit is beszúrtam utólagos engedelmeddel, hogy ne csak szövegelés legyen. Ja és köszönet Szamár és Gazdája közreműködését. (ők inkognitóban)

Szombat:

Figyu http://www.xcontest.org/hungary/repulesek/reszletei:FiGyu/19.5.2012/09:59

Bence http://www.xcontest.org/hungary/repulesek/reszletei:Gaspen/19.5.2012/10:31

TTom http://www.xcontest.org/hungary/repulesek/reszletei:TTom/19.5.2012/12:29

Vasárnap:

Figyu http://www.xcontest.org/hungary/repulesek/reszletei:FiGyu/20.5.2012/11:13

Bence http://www.xcontest.org/hungary/repulesek/reszletei:Gaspen/20.5.2012/11:36

TTom http://www.xcontest.org/hungary/repulesek/reszletei:TTom/20.5.2012/11:25

Ui.: TTomnak adjon már valaki egy ernyőt!

FiGyu

Megjelent: 215413 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 05., péntek 17:40