vitorla
ernyő
sárkány
ballon
ul
motoros
2013. július 02., kedd 10:45

Ha nyár, akkor Csobánc

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)
Errefelé szálltam le... Errefelé szálltam le... HM

Ugyan nem jött össze a tóátrepülésWink, de tanulságos volt első Csobáncom. Leírom a szombatot, kicsit hosszú lesz, de aki még nem járt ott, annak segíthet.

Egyrészt tényleg gyönyörű a környék, persze ezt eddig is tudtam, maga a hegy is könnyen megközelíthető (pl Káptalantóti-szőlőhegy buszmegállótól is gyalog).
Fél-háromnegyed óra az út, a kéktúrán kell menni egész a kék L jelig, ami felvisz a várhoz és a starthelyekhez (a diszeli temetőtől elvileg a zöld jelen is fel lehet menni, de mi ezt nem próbáltuk). Bár a hegytető nem fás, de most akkora volt a fű, hogy egész kevés hely maradt startolni és kipakolni. Szerencsére a szél miatt itt se nagyon kellett hely nagyfutásra, majdnem mindenkit felrántott helyből.

Én családosan érkeztem 2 körül, Tomék akkor startoltak. 3 körül jutottam én is oda, nem volt túl erős, de azért figyelni kellett. Miután mellőlem elmentek, rögtön indultam, de így kicsit közel voltunk a lejtőn, ezért kijebb húzódtam. Na itt tűnt fel, hogy egyáltalán nem egyszerű a hegyoldal, pláne ha nem vagy nívó fölött: több lefutó gerinc és kis csúcs tagolja, azaz kavarja az amúgy is turbulens áramlást. Pont itt az ÉK-i starthely alatt van egy lefutó völgy, dűzni, ami miatt ott még jobban fújt, de miután megsüllyedtem, ez segített fennmaradni (valami megdobta a szelet), majd találtam egy ház/beomlott ház felett egy egész jó emelést. Három kanyar után már elég gyanús volt, hogy ez nem csak szélből jön, de akkor még a szél miatt nem kezdtem tekerni, csak egy-egy kört. Miután -50-ről nívó fölé kerültem (és baromira örültem ennek a mentésnek..) már tekertem rendesen, egész +400-ig. Na itt csesztem el a dolgot, ami nagyon megbosszulta magát: elkezdtem mással foglalkozni, pedig ugye TILOS tekerés közben mással foglalkozni, mert tuti kiesel a termikből. Ez ilyen jó szélben két dolgot jelent: sose jutsz vissza szembeszélben a termikbe + sose jutsz vissza a hegyhez, de lehet, hogy a lábához se (lee oldalon ez amúgy se jó móka). Én kb 2 km-re láttam a jegyet, de megpróbáltam visszatolni (esélytelen volt).

Jó, ha +100-on voltam, amikor feladtam és hátszélbe fordulva elkezdtem (termiket...) leszállót keresni. Mivel itt nem láttam a hivatalos leszállót (nálam volt a térkép, de ugye nem erre az irányra készültem..), egy legelőt és a mellette levő utat céloztam be. A legelő stimmelt, de persze az utolsó métereken derült ki, hogy villanypásztor is van. Sikeresen leszálltam mellé, majd fél perc alatt lekaptam az ernyőt a drótról én meg átléptem rajta (a hevederre húzott át a villanyáram, amikor hozzáért) - fent ugyanis azzal szórakoztattak, hogy van egy gazda, aki amint valaki a földjére száll, azonnal hívja a rendőröket. Persze ez az északi oldalon volt, én meg a délin , itt csak a marhák meg a szöcskék ehették az ernyőmet. Csomagolás, ki az útra (pont az említett szőlőhegy buszmegállónál szálltam le), fel a hegyre (kb egyenesen vitt az út a kék L-ig).

5 előtt voltam fönn, találkoztam Tommal, majd kipakolás, család legyaloglás indítása után egymás után elstartoltunk. Erősebb lett a szél, emiatt levegőben kifordulós lett a start (fenn volt az ernyő, ki akartam fordulni, de egy befújás megelőzött), ilyenkor az a lényeg, hogy jó kezekben legyenek a fékek és tudd, hogy merre mész. Én így tudtam stabilizálni magam és elindulni kifelé, ami nem volt egyszerű, mert a dűzni oldalát nehéz átütni, ha meg afelől fúj, akkor könnyen megkapja az ember a turbót mögötte. Mindenesetre sikerült kijönni, leginkább a keleties oldalon, aztán a starthely fölött és az előtte levő kis csúcs fölött emelt, tartogatott, de nem nagyon volt játéktér, ha kicsit kijebb mentem, sülyedések vagy lukak vártak. Ezért nem is nagyon próbákoztam az előző termikforrással, csak fél óra után leszállás közben, de nem volt ott túl sok minden. Becéloztam a leszállót, de még lejjebb se sokat haladtam előre, viszont leginkább süllyedtem. Egy darabig bíztam a ritkás emelésekben, de aztán láttam, hogy az utolsó fákat már nem tudom átütni, kinéztem az előtte levő tisztást és egy-két kedves örvény közepette leszálltam szint egy helyben. Persze az utolsó méteren még kicsit hátrébb tett, mint gondoltam, így a fele zsinórt rózsabokron kellett átemelnem, de fél óra múlva már összecsomagolva mentem a temető felé.

Röviden összefoglalva: nagyon jó hely a Csobi (még Boglárról is át lehet ruccanni, főleg, ha utána vissza nem hajóval megy az ember...), de nem egyszerű ott repülni. Persze ha azonnal termikbe húzod bele... :)

Remélem a nyáron még lesz egy-két ilyen napom, esetleg meg is közelítem a vizet..

További információk

  • Repülés időtartama (perc): 0
  • Táv (km): 0
Megjelent: 6382 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. július 02., kedd 14:35