vitorla
ernyő
sárkány
ballon
ul
motoros

HHH általános információk

Nevének eredete 

A Hármashatár-hegy nevét a 19. században kapta, mert 1873-ig a hegycsúcson találkozott Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös hármas határa. A csúcs ma Budapest II. és III. kerületének határvonalán fekszik.

 

Fekvése 

A hegycsoport többi tagjától nyergek választják el. Északon a Virágos-nyereg választja el a Csúcs-hegytől, délen a Felső-Szépvölgy, valamint a Farkas-torok völgye a Tábor-hegytől, a Felső-kecske-hegytől és az Újlaki-hegytől.

Kopár csúcsáról széles kilátás nyílik a budai hegyek teljes vonulatára, de látszik a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny is. A hegy lábánál található a Hármashatárhegyi repülőtér.

 

Leírása 

A Hármashatár-hegy nummuliteszes mészkővel borított, zömében dolomitból felépült, féloldalasan kiemelt sasbérc. Északkeleti részén csaknem egybeforr vele a Vihar-hegy. A hegyet szerkezeti mozgások emelték ki és helyenként lépcsős, erdős lejtők határolják. Különösen meredek a hegynek a Duna felé leszakadó keleti lejtője. Ezen a részen 2 km távolságon belül a 400 métert is meghaladó szintkülönbség van, mely a legnagyobb a Budai-hegységben. Ennek a meredek lejtőnek az aljában a Solymári-völgy és a Kiscelli-fennsík között húzódó, a Duna felé lejtő, lösszel és lejtőtörmelékkel fedett kiscelli agyagból felépült teraszszerű fennsík helyezkedik el.

 

Kirándulóhely 

A Hármashatár-hegy kedvelt kirándulóhely. A főleg dél-délkelet felé lépcsőzött gerincein, tölgyesekben és ültetett fenyvesekben árnyas sétautak találhatóak. Erdőtlen, dolomitsziklás csúcsáról körkilátás nyílik Budapestre,  jó látási viszonyok esetén látható a Cserhát, a Mátra, a Pilis. A hegy csúcsán keresztül vezet az Országos Kéktúra útvonala.

 

Látnivalók 

A rendőrség ügyeleti- és mozgószolgálati rádiórendszerének üzemeltetését az A ORFK Híradástechnikai Szolgálata végzi. Rádiótávközlési főközpontjának tornya a Hármashatár-hegy leglátványosabb építménye. Újabban digitális földi televízióadásokat is sugároz.

Hármashatár-hegy keleti oldalán kiugró, 394 m magas hármas dolomitrög a Tábor-hegy. A hegy nevének eredetét többféleképp magyarázzák. Van, aki szerint a közeli római légióstábor adta a nevet, mások viszont azt állítják, hogy a Buda visszafoglalásakor itt felállított katonai tábor (Lagerberg) a névadó. Oldalában nyílik a 70 m hosszú Táborhegyi-barlang, mely előtt kilátóteraszt képeztek ki.

 

gobe_csorlesben.jpg

Góbé csörlés közben

hhh_sikloernyosok.jpg

Siklóernyősök

csorlo_hhh.jpg

A csörlőaggregátor és a kötélvisszahúzó Lada 

 

 

 

Megközelítése Közösségi közlekedéssel:

 Gyalog vagy autóval:

 Fenyőgyöngyétől Gyalog vagy autóval érhető el a Hármashatárhegy. Hidegkútról az Arad utcán át.


          29-es autóbusz,  a 61-es villamos, a Hűvösvölgybe visz, onnan gyalog 15 perc, vagy a Hidegkúti buszokat választva (64, 264. 64/a, 164. 257) 5 perc a repülőtér.

Az óbudai Kolosy térről indulva a Szépvölgyi úton a Fenyőgyöngye étteremig kell elmenni. A BKV 65-ös buszjárata a Kolosy tér és a Fenyőgyöngye között közlekedik.  A busz végállomásánál egyenesen tovább kell menni, onnan már csak egy út vezet a Újlaki-Hegy -en lévő parkolókba.