vitorla
ernyő
sárkány
ballon
ul
motoros

Hogyan lehetek pilóta?

Vitorlázó pilóta szeretnél lenni? A vitorlázó repülés először is elhatározás, szabadidő, csapatmunkára való hajlam és némi fizetőeszköz kérdése.

Elhatározás: Ha tudod, hogy mindig is erre vágytál, akkor nem érdemes tovább halogatni a döntést. Tanfolyam elkezdhető 15 éves kortól, általános iskolai végzettséggel, általános, jó egészségi állapottal. Ha úgy gondolod, hogy érdekel, de még nem vagy biztos a dolgodban, gyere ki bármelyik (nem téli) hétvégén repterünkre (jelenleg a Budaörsi reptérre) és megismerkedhetsz azzal, hogy miből is áll a vitorlázó repülés a földön és 4.000 Ft-ért (ami 4-5 perces repülés, iskolakört jelent) a levegőben.

Szabadidő: Nem árt az elején tisztába lenni vele, hogy a vitorlázó repülés szabadidő kérdése is. Mivel kis kivétellel csak hétvégén van üzemnap amikor repülünk, így az első és legfontosabb, hogy a hétvégéken legalább egy nap általában szabad legyen, így biztosíthatod magadnak a folyamatos fejlődésedet. Itt kell megjegyezni, hogy reggel 8.00-kor van sorakozó a reptér üzemnapján, késni nem illik.

Csapatmunka: Mivel a vitorlázó repülő nem képes magától a levegőbe emelkedni, visszagurulni a start helyére, így érdemes tudni, hogy míg nem repülünk, másoknak segítünk. Tologatjuk a repülőket, akasztjuk a csörlő kötelet, visszük a szárnyvéget, segítünk a start körül, hogy amikor ránk kerül a sor nekünk is csak a feladatra kelljen koncentrálni és kiszolgáljanak minket.

Anyagiak: Az elméleti és gyakorlati kiképzés, amivel a B vizsgát, azaz az egyedül repülést megszerezheted, három részletben kell befizetni. Az első részletet 50.000 Ft-ot az elméleti oktatás megkezdésekor, de legkésőbb december 1.-ig. Ez magában foglal 2 db szoktató repülést, az elméleti oktatást, a tankönyvet és a startkönyvet. A második részletet, 75.000 Ft-ot a gyakorlati képzés kezdetén, április 1.-ig , valamint a harmadik részletet, 75.000 Ft-ot az I/4-es feladat végeztével, azaz összesen 200.000 Ft-ot. A klubnak van egy éves tagdíja, ami 12.000 Ft. Ezeken felül a képző szervezetnek is kell fizetni 16.000 Ft-ot.